Nu mijn twee kids (een tweeling van anderhalf jaar) de leeftijd hebben waarop ze kruipen en de woonkamer rondbanjeren, werd het tijd om een speelhoek in de woonkamer te maken. Al hun speelgoed lag namelijk her en der verspreid in de woonkamer en mijn man Thomas is meermaals over hun favoriete speeltjes gestruikeld (en dat is niet bevorderlijk voor de sfeer;)).

Ik ben aan de slag gegaan en zelf erg trots op het resultaat, vandaar dat ik ook mijn stappenplan met jullie wil delen:

Stap 1: Zoek een goede plek voor de kinderspeelhoek

Een plek die een beetje uit het zicht is, maar ook niet al te veel ruimte in neemt. Ikzelf heb een plekje gekozen aan de achterzijde van de bar bij de keuken. Kun je goed in de gaten houden, maar is ook weer niet te direct in het zicht. Als je een plekje creëert, zorg er gelijk voor dat je het ‘op de groei maakt’. Als je kinderen groter worden, zullen ze waarschijnlijk ook méér en groter speelgoed hebben. Ik heb een hoekje van ongeveer 4 vierkante meter vrijgemaakt.

Stap 2: Verdeel het speelgoed in categorieën en vind hier een plekje voor

Omdat kinderen verschillende soorten speelgoed hebben die ze ook in verschillende jaargetijden gebruiken, is het niet nodig om al het speelgoed in dat hoekje op te bergen. Jouw kids zullen bijvoorbeeld in de winter niet spelen met  stoepkrijt, rolschaatsen en springtouwen. Deze  overtollige kinderspullen heb ik tijdelijk opgeslagen bij mrBOX: een superhandige opslagdienst! mrBOX bezorgde paarse kunststof boxen bij mij thuis, die ik vulde met spulletjes. mrBOX haalde ze even later ook weer op en sloegen ze voor me op. Zo heb ik drie boxen kunnen vullen met speelgoed waar nog niet mee gespeeld wordt (groot gedeelte bij de babyshower gekregen)! Voor de opslag betaal ik €2,50 per maand per box, een mooi prijsje zodat ik niet met de spullen blijf zitten!

Wanneer ze toe zijn aan de duplo, geef ik gewoon een seintje via hun gratis app. mrBOX komt de gewenste box dan weer brengen. Tegelijkertijd kun je ook grotere spullen bij ze opbergen, zoals een fietsje, skelter of iets dergelijks. Scheelt  weer ruimte!

Stap 3: Richt de kinderspeelhoek praktisch in

Ik heb onze speelhoek ingericht in twee delen: een hoekje met tafeltje en stoeltjes en een ‘vrij’ hoekje. Aan tafel kunnen de kinderen lezen, puzzelen, kleien en knutselen. In het vrije hoekje kunnen ze met autootjes en monsters spelen (ik heb twee jongens, Max en Luuk). Omdat al die autootjes altijd rondslingeren, heb ik een magnetische strip aan de muur bevestigd: hier kun je supermakkelijk autootjes op plakken!

Daarnaast heb ik een krijtbord opgehangen, een speelgoedkist neergezet en een speelkleed neergelegd in de vorm van een verkeerstapijt. Ik kan de komende jaren weer vooruit en Thomas breekt z’n nek niet meer.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben!

PS Kijk vooral eens op de website van mrBOX voor als je wat spulletjes uit de weg wilt hebben!

Jessica