Rust in het huishouden, dat wil eigenlijk iedereen. Ik denk dat niemand het fijn vindt om thuis te komen in een huis vol rommel. Maar dat opruimen… het duurt altijd zo lang, en je weet vaak niet waar te beginnen. Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik een tijdje zit te staren naar de berg rommel voor mijn neus. Ik heb dan steeds minder zin om er wat aan te doen. Heb jij dat ook wel eens? Geen paniek, you’re not alone! We gaan in deze blog leren hoe je kan opruimen als een pro. Hoe kan je je huis snel opruimen, en het belangrijkste: hoe blijft het opgeruimd?

1. First things first

We zijn gewend in Nederland om alles snel en perfect te doen. Ik zou het liefst mijn hele huis in één dag spik en span hebben, maar helaas ik moet realistisch zijn: het hele huis opruimen in één dag is iets te veel van het goede. Daarom de tip: doe het in etappes. Denk bijvoorbeeld aan je kledingkast, dit kan je in een middag opruimen, en je hebt aan het eind van de dag een eindresultaat. Dit werkt motiverend. Als je daarentegen in één  keer je huis wilt opruimen ben je in een dag misschien op de helft. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou zit, maar bij mij wordt het eerst een grotere rommel voordat alles netjes is. First things first dus!

2. ‘Rommel Koning(in)

Het probleem van rommel in je huis ben je grotendeels zelf (of je partner natuurlijk). Een van de fouten die de meeste mensen maken is dat het huis te vol komt te staan. Een extra klein tafeltje in de hoek wordt al snel een dumpplek voor al het papierwerk. Daarom is de gouden tip: minimaliseren! Kijk kritisch naar je spullen en ga ze allemaal langs, dus ook alle tijdschriften onder de salontafel. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

  1. Heb ik dit nodig?
  2. Hoe vaak gebruik ik dit? (eens per jaar is niet genoeg!)
  3. Wil ik het wegdoen?

Een leuke extra tip: heb je spullen waarvan je niet weet of je het moet weggooien of niet? Stop dan al deze spullen in een mrBOX. mrBOX is een slimme manier om je spullen georganiseerd op te slaan. Je kan de boxen super makkelijk bestellen via de app of de website, binnen een paar klikken een opgeruimd huis! Via de app kan je instellen wat er in welke doos zit, bijvoorbeeld je uit de hand gelopen schoenen collectie. Stel via de app de datum in over één jaar. Als je op dat moment de doos weer opent kan je beoordelen of je de spullen gemist hebt. Heb je dit niet? Dan kan je ze alsnog wegdoen of weggeven!

3. Keep it clean

Het opruimen is één ding, maar hoe zorg je ervoor dat je niet om de twee maanden met de handen in het haar zit? Als eerste is dit een kwestie van discipline, maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om ’s avonds voordat je gaat slapen alle vuile vaat in de vaatwasser te zetten. Daarnaast is het handig om dagelijks de badkamer even na te lopen. Zet alle gebruikte items weer netjes neer en haal een doekje langs de badkamer spiegel en wasbak. Dit simpele klusje van hooguit twee minuten zorgt ervoor dat je badkamer fris en fruitig blijft.

Niet alleen in de badkamer ontstaat snel rommel, ook de keuken staat hoog op dit lijstje. Als ik aan het koken ben wordt het altijd eerst een grote chaos. Pannen en spatels vliegen in het rond, en na het eten kijk ik weer beteuterd tegen een berg rommel op. Daarom heb ik mezelf aangeleerd om tijdens het koken al op te ruimen. Zo kan je gebruikte snijplanken alvast afspoelen en de gebruikte bakboter weer in de koelkast zetten. Dagelijks deze kleine handelingen doen, helpt je wel degelijk bij het netjes houden van je huis.

“This kitchen was clean yesterday, sorry you missed it”

Heb je moeite met het organiseren van een opruim-dag? Met de gratis app Clean My House – Task List kan je een huishoudschema maken. Met handige reminders en tasks gaat het helemaal goedkomen. De app kan je hier downloaden.

Opruimapp